Kiújult vastagbélrák: személyre szabott kezelési terv kell

Vastagbélrák kiújulása

Tartalom

  A vastagbélrák A vastagbélrák Az elmúlt évtizedekben az emésztőrendszerben előforduló vastag- és végbéldaganatok kolorektális tumorok száma megtöbbszöröződött: mind a férfiaknál, mind a nőknél ez a második leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. Magyarországon évente mintegy új megbetegedést regisztrálnak, és mintegy ember haláláért tehető felelőssé ez a daganattípus. A vastagbélrák tünetei Korai stádiumban, amikor a vastagbélrák még épp csak elkezdett kialakulni, a daganat rendszerint még semmilyen tünetet nem okoz. Ezt követően rendszerint vastagbélrák kiújulása alábbi tüneteket kezdik el tapasztalni a betegek: Véres vagy nyálkás széklet A székletürítési szokásaink tartós megváltozása székrekedés vagy hasmenés Hasi fájdalmak A székletürítést követően jelentkező enyhe teltségérzet Az előrehaladottabb vastagbélrák tünetei az alábbiak lehetnek: a tumor fokozódó vérzése miatt egyre véresebb, illetve egyre nyálkásabb lesz a széklet gyakoribbá és súlyosabbá válhat a hasmenés, állandósulhat a székrekedés fokozódó hasi fájdalmak vagy állandósult teltségérzet alakulnak ki a székletürítést követően általános rossz közérzet, fáradtság, testsúlycsökkenés A vastagbélrák diagnózisa Vastagbéltükrözés kolonoszkópia A hagyományos vastagbéltükrözés kivitelezése során az orvos vékony, hajlékony csövet vezet fel a páciens végbélnyílásán keresztül, melyben parányi optikai rendszer van.

  Terápiák Kiújult vastagbélrák: személyre szabott kezelési terv kell Ha a vastagbél vagy a végbél daganata a betegség korábbi stádiumának kezelését követően kiújult, és más szervekre is ráterjedt, akkor a kezelésre vonatkozó szakmai ajánlások nem veszik tekintetbe, hogy a rák eredetileg a vastagbélből vagy a végbélből indult ki; a terápiás ajánlások mindkét esetben ugyanazok.

  Ha azonban a vastagbél vagy a végbél rákjának diagnosztizálásával egy időben, tehát már első alkalommal metasztázist találnak, akkor a szakmai ajánlások eltérőek lehetnek az áttétes vastagbélrák és az áttétes végbélrák esetében.

  hogy megszabaduljon a férgektől

  Bár a műtéttel nem kezelhető áttétes kolorektális rák a mai ismereteink szerint nem gyógyítható, a betegség kordában tartására, az állapotrosszabbodás elodázására számos más hatékony kezelési mód áll rendelkezésre.

  A kezelés célja ezekben az esetekben a rákos elváltozás megkisebbítése, illetve növekedésének fékezése a beteg jó közérzetének fokozása és életének meghosszabbítása céljából. A kezelési terv kialakításában optimális esetben egy több orvosból álló csapat onkoteam, onkológiai munkacsoport, multidiszciplináris team vesz részt, amelynek tagja klinikai vastagbélrák kiújulása, sugárterápiás onkológus, radiológus, sebész, valamint egyéb daganatspecialisták.

  féregkezelés diagnózisa

  Nagyon fontos, hogy ezek a szakemberek megfelelően kommunikáljanak a beteggel és egymással, hogy a beteg számára legoptimálisabb kezelési tervet tudják kialakítani. Az áttétes vastagbélrákban és végbélrákban szenvedő betegek kezelése nagymértékben egyénre szabott; nincs olyan kezelés, amely egységesen mindenkinek megfelelő.

  solcoderm a papillomasszal kapcsolatos véleményekből

  Az előrehaladott kolorektális rák kezelésével foglalkozó orvosok a folyamatos kezelés fontosságát hangsúlyozzák. Ez azt jelenti, hogy számos fajta hatékony kezelés létezik, melyeket egymást váltó, sorozatos jelleggel végeznek, hosszabb életet és jobb életminőséget biztosítva a betegeknek.

  vastagbélrák etiológiája

  Az optimális kezelési terv meghatározásának érdekében fontos a folyamatos, a beteget is bevonó konzultáció, hogy a kezelési lehetőségek előnyeit, kockázatait és lehetséges mellékhatásait fel lehessen térképezni. Egyes mellékhatások előre jósolhatók, és lehet, hogy a mellékhatások minimalizálása érdekében valamilyen előzetes kezelésre is szükség van.

  szemölcs szájtető

  A betegnek minden esetben alá kell írnia egy úgynevezett tájékoztatáson alapuló beleegyező nyilatkozatot, amely bizonyítja, hogy tájékoztatást kapott a kezelésekről és ezek várható velejáróiról.

  Nagyon fontos, hogy a beteg minden felmerülő kérdését beszélje meg kezelőorvosával vagy a nővérrel. A rákbetegség és kezelése bonyolult, és a legtöbb betegben sok kérdés merül fel.

  A táplálkozás szerepe a vastagbélrák kialakulásában Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?

  Nem szabad szégyenkezni amiatt, ha valamit nem értettünk meg elsőre vagy újabb kérdéseink merültek fel. Ha nem kapunk a kezelőorvostól kielégítő választ, keressük meg az osztályvezető főorvost. A bizonytalan eredetű vagy tévhiteken alapuló információknál sokkal jobb, ha a kezelést folytató osztályon kapunk választ, ahol minden leletünket, kórelőzményünket, kísérőbetegségeinket is vastagbélrák kiújulása.

  Kapcsolódó cikkek:.