A májrák okai

Májrákos halálozások

Az USA-ban a daganatos halálozás folyamatosan csökken, de a nők májrákos megbetegedésének aránya nő.

májrákos halálozások

Az Amerikai Egyesült Államokban a legtöbb daganatos betegség halálozása folyamatosan csökken, viszont a májrák gyakorisága gyorsan növekszik. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 2,4 millióval kevesebb ember halt meg ben rákban, mint ben.

  • Humán papillomavírus vakcina elmélet
  • Új májjal élni Jelen ismereteink szerint a májrák keletkezésében több tényező játszhat szerepet és a világ különböző részein más-más tényezőnek jut fontosabb szerep.

Ugyanakkor továbbra is a dohányzás tehető felelőssé a mostani rákhalálozás jelentős részéért: 10 rákos halál közül háromért a dohányzás felelős. Rebecca Siegel stratégiai igazgató, Surveillance Information Services, American Cancer Society, Atlanta, Georgia vezetésével az Amerikai Ráktársaság régebbi adatokra alapozva felbecsülte az új daganatos megbetegedések és halálozások várható számát.

  • Emlőrák tünetei férfiaknál
  • Melyik a leggyakoribb krónikus májbetegség?

Becslésük szerint ban új daganatos beteg fog jelentkezni az USA-ban, ami naponta kissé több mint új esetet jelent. Ugyanakkor szerintük ban vélhetően beteg fog rákbetegségben meghalni, ami kb. Nem meglepő módon férfiaknál a tüdő- a prosztata- és a kolorektális rákok, nőknél a tüdő- az májrákos halálozások és a kolorektális rákok fogják a legtöbb halálozást okozni, férfiakban és nőkben egyaránt kb.

májrákos halálozások

A férfiak összes daganatának száma évente kb. A kolorektális daganatok aránya férfiakban és nőkben is kb.

májrákos halálozások

Nőknél nem csökken a rákgyakoriság, mivel a tüdő- és kolorektális rákok kisfokú csökkenését ellensúlyozza az emlőrák, a méhtestrák, a pajzsmirigyrák és a melanoma gyakoriságának enyhe növekedése, vagy stabilizációja. A primér májdaganatok száma nőkben gyorsan növekszik, de férfiakban nem.

Egyre fiatalabbak betegednek meg 40 alatt!

A májdaganatok alakulásában szerepet játszik a HCV fertőzés felismerése és az új antivirális gyógyszerek védőhatása is. A melanomák száma és között gyorsan emelkedett, de az emelkedés mostanra májrákos halálozások.

A rák típusai

A pajzsmirigyrákok gyakorisága az utóbbi években azonosan alakult. Az USA egyes államai között is vannak különbségek.

májrákos halálozások

A rák sajnos a gyermekeket sem kíméli: a 14 év alatti korosztály halálozásában a daganat vezet, leginkább a leukémiák, az agydaganatok és egyéb idegrendszeri daganatok fordulnak elő.

Serdülőkben az agydaganatok, és egyéb idegrendszeri daganatok vezetnek, ezeket követik a lymphomák.