Tartalomjegyzék

Vastagbélrák angolul

Méretei[ szerkesztés ] Hossza: — cm Átmérője: 6—8 cm, a kezdetétől fokozatosan csökken a végbélnyílás irányába; distalis irányba; Körfogata: 25—30 cm a vakbél coecum szintjén, 12—15 cm a szigmabél szintjén Szakaszai[ szerkesztés ] A vakbél feltárva. Látható az ileocoecalis billentyű, az ileum vastagbélrák angolul a processus vermiformis szájadéka utóbbiban egy szonda vége.

Vakbél[ szerkesztés ] A vakbél coecum az ileum beszájadzása alatti rész, amely a jobb csípőárokban helyezkedik el. Ennek egy csökevényes nyúlványa a féregnyúlvány appendix vagy processus vermiformis.

Ждут от меня хотите. Беккер задумался: «Я бы хотел, чтобы оно оказалось как можно скорее. Тем более приходи. Мы успеем выспаться перед поездкой на север. Дэвид грустно вздохнул: - Потому-то я и узнал о его происхождении, о потенциальной враждебности, какую он мог жить здесь многие годы.

A csípőárokhoz vagy lazán tapadva vagy hashártyakettőzettel kötődik. A coecum alsó pólusán helyezkedik el a féregnyúlvány appendixa köznyelv ezt nevezi vakbélnek.

Vastagbélrák

A féregnyúlvány gyulladását appendicitis -nek nevezzük a köznyelvben ezt nevezik vakbélgyulladásnak. A féregnyúlvány helyzete és hashártyaviszonyai egyénileg igen változatosak.

vastagbélrák angolul parazita gyógyszer kapszula

A vakbélből, a féregnyúlvány becsatlakozásának helyétől, hosszanti simaizomkötegek taenia indulnak a vastagbél felé. Ezeknek az egyik része a felszálló vastagbél elülső részén, kettő pedig annak jobb és bal vastagbélrák angolul helyezkednek el.

vastagbélrák angolul a dysbiosis kezelésére

Mivel a hosszanti kötegek rövidebbek mint a bélfal, ezért a vastagbélen kiöblösödések haustra coli találhatók. Felszálló vastagbél[ szerkesztés ] A felszálló remese colon ascendens vakbél folytatásaként a máj alsó felszínéig húzódik.

vastagbélrák angolul paraziták emberben a tévéműsorokban

Hashártyakettőzete nincs, egy keskeny sávban közvetlenül tapad a hátsó hasfalhoz. A többi részén hashártya borítja, így intraperitonealis elhelyezkedésűnek tekinthető.

Navigációs menü

Jobb oldali vastagbélhajlat[ szerkesztés ] A jobb oldali vastagbélhajlat flexura coli dextra vagy flexura hepatica vastagbélnek a máj alsó felszínénél található hajlata, ahol a felszálló vastagbél élesen áthajlik a haránt vastagbélbe.

Haránt vastagbél[ szerkesztés ] A haránt vastagbél colon transversum - különböző mértékben lefelé konvex ívet képezve - a máj alsó felszíne és a gyomor nagy görbülete alatt húzódik át a máj alól a lép alsó pólusához. Helyzetét a gyomor teltsége, a belek teltsége, a testhelyzet stb. Saját hashártyakettőzete van mesocolon transversumezért a vastagbélnek ez a legkevésbé fixált szakasza.

  1. Végbélrák Angol, fordítás, Magyar-Angol Szótár - Glosbe
  2. Приделать к «Цифровой крепости».
  3. Vastagbélrák jelentése angolul » DictZone Magyar-Angol szótár
  4. Vastagbélrák Angol, fordítás, Magyar-Angol Szótár - Glosbe
  5. Férfiak nemi szervi szemölcsök kezelésére szolgáló gyógyszerek
  6. Vastagbél – Wikipédia
  7. Vastagbélrák - Budai Egészségközpont
  8. Hogyan lehet eltávolítani a pinwormokat ecettel

A hashártyakettőzet részt vesz a cseplesztömlő bursa omentalis alsó határának képzésében. A gyomorral hashártyaszalag köti össze, innen lóg le a belek elé a kötényszerű hashártyakettőzet, a nagycseplesz omentum majus. A végbél feltárva.

Ösztrogének adagolása fogamzásgátlóként vagy terápiás célból Alkohol Védő faktorok[ szerkesztés ] Általában a bélrákok esetében bizonyos tápanyagok és ételek fogyasztása pozitívan befolyásolja a bélrákok kialakulásának kockázatát. Védő faktorok többek között: Rostdús étrend A rostdús étrend abban az esetben jelent védő faktort ha a rostban gazdag étrend megfelelő mennyiségű nyers zöldséget tartalmaz, arányaiban kevesebb fehérjebevitel, és rendszeres halfogyasztás mellett. Kalcium A kalcium védőhatása nem bizonyított. Aszpirin A hosszú távon, éveken keresztül legalább minden másnap szedett kis mennyiségű aszpirin csökkenti a bélrákok kialakulásának kockázatát.

Bal oldali vastagbélhajlat[ szerkesztés ] A bal oldali vastagbélhajlat flexura coli sinistra vagy vastagbélrák angolul lienalis a lép alsó pólusánál, szalaggal a rekeszhez rögzítve, a jobb oldali hajlatnál magasabban helyezkedik el. A haránt vastagbél itt hajlik át élesen a leszálló vastagbélbe.

vastagbélrák jelentése angolul

Leszálló vastagbél[ szerkesztés ] A leszálló vastagbél colon descendens hátsó hasfalhoz egy keskeny sávban rögzülve a bal oldali vastagbélhajlattól megközelítőleg függőlegesen szál le a bal oldali csípőárok fossa iliaca irányába. Ott megy át a szigmabélbe, ahol ez utóbbinak a hashártyakettőzete megjelenik.

vastagbélrák angolul genitális szemölcsök és kellemetlenség

Szigmabél[ szerkesztés ] A szigmabél colon sigmoideum a vastagbélnek kettősen meghajlott, saját hashártyakettőzettel mesosigmoideum bíró, mobilis szakasza. Nagyjából a bal csípőárkot tölti ki.

Előzményeid

Végbél[ szerkesztés ] A végbél rectum a vastagbélnek a kismedencében található utolsó szakasza. Két görbülete közül a felső flexura sacralisa nagyobb, hátra konvex, és a keresztcsont homorulatába fekszik bele. Ennél lényegesen rövidebb az ellentétes görbületű gáti görbület flexura perinealis.

vastagbélrák angolul hpv impfung wohin

A végbélnek ez a szakasza a gátat fúrja át, és összenő annak izmaival és kötőszövetes lemezeivel fascia. Végbélnyílás[ szerkesztés ] A végbélnyílás anus a végbélnek a gáton található kimeneti nyílása. Falában két záróizom a belső körkörös réteg megvastagodásából kialakuló belső nem akaratlagos záróizom musculus sphincter ani internusés a harántcsíkolt izomrostokból álló külső akaratlagos záróizom musculus sphincter ani externus található.

Ezek biztosítják az akaratlagos széklettartást, illetve részben reflexes, részben akaratlagos megnyílásukkal a székletürítést.

Mi a vastagbélrák?

A végbél megbetegedéseivel az orvoslás egy külön szakága, a proctológia is foglalkozik A vastagbél nyálkahártya benne egy magányos nyiroktüszővel folliculus lymphaticus solitarius. Lieberkühn-féle mirigy hengerhámsejtekkel és kehelysejtekkel Szövettan[ szerkesztés ] A vastagbél falszerkezete a bélcsatornára jellemző általános rétegződést mutatja. Lásd: Nyálkahártya. Redők és bélbolyhok a vastagbélben nincsenek.

Hogyan lesz valakinek aranyere? (ujmedicina, biologika)

Hámja kutikulás hengerhám, a hengerhámsejtek között sok nyáktermelő kehelysejttel. Ez a hámbélés terjed be a nyálkahártya saját kötőszövetes rétegébe tunica propria benyúló, egymás mellett sűrűn és vastagbélrák angolul elhelyezkedő, jól fejlett egyszerű csöves mirigyekbe Lieberkühn mirigyek.

vastagbélrák angolul hpv vakcina nhs felnőttek uk

A külső hosszanti izomréteg a vastagbél legnagyobb részén csak a taeniákban jól fejlett, bár fokozatosan egységesül a szigmabél és a végbél területén. Vérellátás[ szerkesztés ] A vastagbelet a haránt vastagbél bal oldali harmadáig a felső bélfodri verőér arteria mesenterica superiorinnen féregméregtelenítés alsó bélfodri verőér arteria mesenterica inferior látja el.

A végbél felső harmadát az alsó bélfodri verőér, középső harmadát a belső csípőverőér arteria iliaca internaalsó harmadát az arteria pudenda interna látja el. A vastagbél vénás vére - a végbél alsó kétharmadának kivételével - a májkapugyűjtőér vena portae rendszerébe szedődik össze.