A tojáshéj felhasználása – ZÖLD SZOKÁSOK

Tojáshéj, Hogyan használjuk fel a tojáshéjat a kertben? 5 tipp!

Pinterest Google Nyomtatás Ne dobjuk ki a tojáshéjat, vegyük hasznát a kertben! Aki szorgalmasan összegyűjti a konyhai sütés-főzés során felhasznált tojások héját, jó hasznát veheti a kertben. A keletkező tojáshéjjal nem kell mást tennünk, mint leöblítenünk és egy nyelőcső papilloma meghatározása nélküli nagy, 5 tojáshéj befőttes üvegben tárolnunk, amelyben szépen kiszárad.

tojáshéj

Megnyugtatásul: a száraz tojáshéjnak egyáltalán nincsen tojáshéj kellemetlen szaga. Amikor az üveg megtelik, fogjuk magunkat és — ha lehet, a gyerekeket is tojáshéj be, mert jó mókának ígérkezik — zúzzuk össze a tojáshéjakat apró darabokra.

A tojáshéj az új csodaszer – csontjaink és ízületeink megmentője | Ridikül

Így további hely szabadul fel az üvegben, és máris folytathatjuk a tojáshéjak gyűjtögetését. És ha már eleget gyűjtöttünk össze: irány a kert! Tápanyagforrás Bár a nitrogén, a foszfor és a kálium a legfontosabbak a növények egészséges növekedése szempontjából, a kalcium is elengedhetetlen a növényi sejtfalak zavartalan fejlődéséhez.

tojáshéj

A kalcium-karbonátból álló tojáshéj kiváló arra, tojáshéj biztosítsa ezt a fontos ásványi anyagot a növényeknek. A tojáshéjat mozsárban törjük apró darabokra vagy konyhai darálóval aprítsuk fel, majd gereblyézzük bele a tojáshéj. Mivel több hónapig tart, amíg a tojáshéj lebomlik és a növények a gyökereiken keresztül hasznosítani tudják, célszerű ezt a műveletet már ősszel elvégeznünk, majd tavasszal további adagokat belegereblyéznünk a talajba.

tojáshéj

Ugyanígy elősegíti a növények egészséges fejlődését, ha a finomra tojáshéj tojáshéjat más szerves anyagokkal együtt az ültetőgödör aljába szórjuk. Többek között a paradicsom különösen kedveli a kalciumot. Izgalmas kerti koktélt mixelhetünk az újrahasznosítás jegyében, ha a tojáshéjat nitrogénben gazdag kávézaccal keverjük össze. Végül a tojáshéj további előnye, hogy csökkenti a talaj savasságát és levegősebbé teszi azt.

Hogyan használjuk fel a tojáshéjat a kertben? 5 tipp!

Csíráztató edény Mivel a tojáshéj biológiailag lebomlik, kiváló palántanevelő pohár válik belőle, amely nem hagy maga után felesleges hulladékot. A mélyebb héjakat válogassuk ki, ezekből lesz a legjobb csíráztató.

A héjakat célszerű sterilizálnunk úgy, hogy vízben felforraljuk azokat vagy 30 percre fokra tojáshéj sütőbe tesszük. Ha csirkesütés után a még forró sütőbe tesszük tojáshéj tojáshéjakat, energiát takaríthatunk meg. Ezután egy szöggel vagy árral fúrjunk egy kis lyukat a tojáshéj aljába, amelyen keresztül távozni tud a felesleges öntözővíz. Töltsük fel a héjat ültetőkeverékkel és vessük el bele a magot a mag tasakján feltüntetett útmutató szerint.

tojáshéj

Miután a mag kicsírázott és a kihajtott növény elég nagyra nőtt, tojáshéjjal együtt átültethetjük egy nagyobb cserépbe vagy szabadföldbe. Personal Creations tojáshéj. Kártevők elleni védekezés A tapasztalatok szerint a kerti talajra szórt zúzott tojáshéj segít távol tartani számos kártevőt, legyen az nagytestű vagy kicsi.

A tojáshéj az új csodaszer – csontjaink és ízületeink megmentője

Az őzek például kifejezzen nem kedvelik a tojásfehérje illatát. Nem árt azonban tudnunk arról, hogy míg az őzek ki nem állhatják a tojás illatát, a rágcsálók éppen hogy szeretik. Ezért elképzelhető, hogy a ház közvetlen közelében nem a tojáshéj lesz az első számú elrettentő fegyver, amelyet a vissza-visszatérő kártevők ellen bevethetünk. Sok kertész az apróra zúzott tojáshéjat a házas és meztelencsigák távol tartására használja fel. Ez azonban nem minden esetben válik be, a nagy étvágyú csúszómászók egy részét ugyanis még tojáshéj az akadály sem rettenti el attól, hogy megközelítsék tojáshéj kiszemelt zamatos, zöld lombú zöldségeket.

tojáshéj

Su Yin Khoo 4. Madáreleség Az emberhez és a növényekhez hasonlóan a madaraknak is az előnyére válik, ha az étrendjük tartalmaz némi kalciumot.

Különösen igaz ez a tojásrakás előtt, illetve után álló nőstény madarakra.

  1. Baba bélférgek
  2. Tíz ötlet a tojáshéj felhasználására
  3. Mi mindenre jó a tojáshéj? - HáziPatika
  4. A tojáshéj az új csodaszer — csontjaink és ízületeink megmentője írta: N.
  5. A tojáshéj felhasználása – ZÖLD SZOKÁSOK
  6. Tíz ötlet a tojáshéj felhasználására | Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar
  7. Ne dobd ki a tojáshéjat

A madáreleség elkészítéséhez mindenekelőtt tojáshéj a tojáshéjakat a fentiekben leírtak szerint, ezt követően őröljük finomra, végül keverjük hozzá kerti madarak számára előállított, portalanított magkeverékhez. Talajtakaró mulcs Ugyanúgy, ahogy például a kagylóhéjból, tojáshéjból is válhat különleges talajtakaró mulcs a kertben, feltéve, hogy sikerül egy-egy ágyás betakarásához elegendő mennyiséget összegyűjtenünk.

Az elég vastag rétegben leterített tojáshéj még a gyomosodást is sikeresen visszaszorítja.

tojáshéj