Fehér üröm - Artemisia absinthium - Zöldszerész

Pelin gyógyszer

Tartalom

  Bokros, napos, száraz helyeket kedveli, elsősorban dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében vagy köves területeken fordul elő.

  pelin gyógyszer

  Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel. A természetben gyakoribb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos. Íze, illata hasonlít a citromérafűszeres.

  1. kiegészítő kezelések - Keresés | eLitMed
  2. Rákellenes ingatlan Az édes féregben a szaponinok, terpenoidok, flavonoidok és antioxidánsok tartalma képes leküzdeni a rák különböző formáit, például az emlőrákot, a gyomorrákot és a májrákot.

  A növény minden része illatos és keserű. Főként húsételek például csülök ízesítéséhez pelin gyógyszer, de például fagylaltok fűszerezésére is alkalmas.

  pelin gyógyszer

  Ürmösborok vermutkeserű italoklikőrök egyik fűszere is. A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták.

  A Magyar Királyság területén a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixíreket készítettek belőle. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos.

  pelin gyógyszer

  A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható.

  pelin gyógyszer

  Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor - és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású.

  pelin gyógyszer

  Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányáserős hasmenésvizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök. Az abszintin felelős az üröm keserű ízéért: 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető.

  pelin gyógyszer