Metszés logikai alapokon - Ezermester /10

Levélrügy, Navigációs menü

Levélrügy juhar Acer pseudoplatanus hajtásrügye A rügy gemma a szövetes növények embrionális fejlettségi állapotú hajtásaamely a levélalapon vagy a szárvégeken helyezkedik el.

Pinterest Google Nyomtatás A termőrügyek — a gyümölcsfákon — mindig vaskosak, tömzsik és rendszerint elállnak az őket viselő vesszőktől.

A rügy a védelmet szolgáló rügytakarókból és rügypikkelyekből, valamint a további növekedésért felelős rügytengelyből áll. A rügytakarók és rügypikkelyek tulajdonképpen allevelekezek idővel elszáradnak és lehullanak. A rügytengelyből fejlődik a hajtás.

Сквернословие - как раз в жизни. Мидж стояла на своем: - Но, сэр. Коммандер Стратмор отправил кого-то в Испанию значит оказать услугу. - Да.

A rügy felépítése[ szerkesztés ] A rügy csúcsi részén az osztódószövetekből felépülő hajtástenyészőkúp található, amelynek fölső része domború és sima felületű. A tenyészőkúp oldalán találjuk a levéldudorokat, melyek alatt már fejlettebb állapotban lévő, a rügytengelyről eredő levélkezdemények találhatók, melyekből majd a hajtás levélzete fejlődik ki.

levélrügy hogyan szültél nemi szemölcsökkel

A levélkezdemények között is fejlődési különbség figyelhető meg. A felsőbb, osztódószövetekhez közelebbi levélkezdemények még csak alig-alig tagolódtak levélrügy, míg az alsóbbak már jól fölismerhetően levélalapra, levélnyélre és a fajra jellemző levéllemezre tagolódtak.

A rügyet kívülről vastag, másodlagos bőrszövettel peridermával vagy szőrökkel borított alleveleknek tekinthető rügypikkelyek fedik, és védik az időjárási hatásaitól.

A különleges koronaformák kialakítása tényleg nem egyszerű, hiszen több évre előre kell látni, hogy nő majd a növény, melyik rügy merre tartó ágat hajt. Egy egyszerű termőkori fenntartó metszés azonban nem ilyen bonyolult, elegendő ismernünk néhány alapelvet, hogy mit akarunk elérni a metszéssel, és ha levélrügy cél világos, akkor a kivitelezésben sem lehetnek nagy hibák Miért metszünk? A fák metszésének a célja, hogy fenntartsuk a gyökér-lomb arányt, a koronát úgy alakítsuk ki, hogy azt lehetőség szerint teljes egészében átjárhassa majd a napfény - hiszen ez a levelek fejlődéséhez és a gyümölcsök éréséhez is fontos levélrügy a következő évben. A metszés további célja, hogy összhangot teremtsünk a fák vegetatív és generatív részei között, azaz biztosítsuk a majdani megfelelő lombtömeg és gyümölcsmennyiség arányt.

Már a rügytengelyen is fölfedezhető a szárcsomókra vagy nóduszokra és a szártagokra vagy internódiumokra csomóközökre való tagolódás. Rügytípusok[ szerkesztés ] Elhelyezkedésük szerint Végrügy egyéb nevei: csúcsrügy, tetőrügy, terminális rügy, apikális rügy : Levélrügy szár csúcsán helyezkedik el. Minden hajtás ilyennel végződik.

levélrügy gége papilloma prognózisa

A pálmákpáfrányok és a cikászok csak végrügyet fejlesztenek. Oldalrügy egyéb nevei: hónaljrügy, axilláris rügy, laterális rügy : A levélalapon helyezkedik el.

Releváns jogdíjmentes képek

Járulékos rügy: Egyéb helyeken, például a törzsön vagy a gyökéren fejlődő rügy. Kivételesen még levélen is fakadhat, például begónián levélrügy kakukktormán.

levélrügy helminthiasis gyógyszerek felnőtteknek

Funkciójuk szerint Hajtásrügy avagy vegetatív rügy : Hajtás fejlődik belőle, a levélrügyekből levelek, az ágrügyekből ágak. Termőrügy avagy generatív rügy, virágrügyelterjedtebb nevén bimbó : Virág fejlődik belőle.

Vegyes rügy: Hajtás és virág is fejlődik belőle.