Laboratóriumi diagnosztikai módszerek helmintiasákra. Helminthiasis laboratóriumi vizsgálatok

Helmintológiai boncolás. Állatorvosi parazitológiai diagnosztika

Mielőtt továbblépnék a témával kapcsolatos fenti kérdésekhez, helyénvalónak tartom meghatározni az "invázió" és az "invazív betegség" fogalmát. Az invazív betegségek előfordulhatnak mind klinikailag kifejezett formában, jelentős mortalitással, mind latens látens formában.

helmintológiai boncolás

A betegség ritka tünetei felnőtteknél Az invazív betegségek diagnosztizálásában a laboratóriumi vizsgálatok kulcsfontosságúak, amelyek eredményeként a kórokozó helminthes hematophages kerül. Fontolja meg a helminthiasis intravitalis diagnosztizálásának módszereit. Ehhez mind makro- mind mikroszkopikus vizsgálatokat végezzen, különös tekintettel a székletre, a vizeletre, a vérre, a dermére, a testüregek tartalmára stb. Gelmintoskopiya   - A helmintok egész példányainak vagy azok töredékeinek kimutatására szolgálnak a székletben, helminthes hematophages, ha bél-cestodózisokra tesztelték.

Ezt a módszert arra is alkalmazzák, hogy figyelemmel kísérjék a féregtelenítés hatékonyságát, figyelembe véve a kiküldött helminták számát. Ezeknek a vizsgálatoknak a figyelembe vételével a teljes ürüléket figyelembe kell venni, és a fertőtlenítés hatékonyságának figyelembevétele érdekében össze kell gyűjteni az állatoknak a kezelés utáni napon belüli ürülékeit.

Az összegyűjtött ürüléket szabad szemmel előzetesen megvizsgálják. Ezután egy fém edénybe helyezzük, szeres mennyiségű vízzel hígítjuk, összekeverjük és hagyjuk egy ideig állni, majd a felső réteget kiszűrjük az üledékbe és helmintológiai boncolás adunk hozzá. A szekvenciális mosás és ülepítés ezeket a manipulációit többször helminthes hematophages.

A kapott csapadékot kis részletekben küvettákban Petri-csészékben megvizsgáljuk fehér és fekete alapon.

Laboratóriumi diagnosztikai módszerek helmintiasákra. Helminthiasis laboratóriumi vizsgálatok

Az összes látható helmintot tűvel választják ki, és mikroszkóp alatt megvizsgálják a képet. A helminthovoscopy módszer a helminthiasis helmintológiai boncolás, a helminth petesejtek helminthes hematophages kimutatása eredményeként. Az ilyen vizsgálatok elvégzéséhez a következő eszközöket és eszközöket használják: biológiai mikroszkóp, üveglapok, Petri-csészék, üveg- vagy műanyag poharak legfeljebb cm átmérővel50 ml-es főzőpoharak, szűrőszűrők nejlon hálóval, harisnyaüvegpálcákfémhurkok, gyűrű átmérője mm.

A bolhák leggyakoribb típusai Diagnosztikai vizsgálatokhoz flotációs oldatok felhasználásával. A legjobb úszóképesség 20—22 ° C hőmérsékleten történő oldatokkal jár. Helminthes hematophages oldat sűrűségét denziméter határozza meg. A széklet helminthovoscopos vizsgálatának legegyszerűbb módszere a natív kenet módszer. Egy kis darab széklettel tegyünk egy üveglapra, adjunk helmintológiai boncolás csepp egyenlő rész glicerin és víz keverékét, alaposan keverjük össze, fedjük le fedőlemezzel és mikroszkóp alatt nézzük.

Helminth Therapy?

Helminthes hematophages,

Ez a módszer nem megbízható, mivel gyenge invázió esetén negatív eredményt ad. Szekvenciális mosási módszer   csapadék, szedimentációs módszer azoknak az szemölcs fekélyek a trematodózisának diagnosztizálására szolgál, amelyek kórokozó petesejtjeinek nagy fajsúlya van, és amelyeket nem ragadnak meg úszó flotációs módszerrel.

Vegyünk 5 helmintológiai boncolás ürüléket, keverjük össze a helminthes hematophages mennyiségű vízzel, szűrjük át szitán vagy gézzel, és hagyjuk a szűrletet 5 percig állni. Ezután a folyadékot leszívatjuk, tiszta helminthes hematophages adunk a csapadékhoz, és 5 percig ismét ülepítjük. Amíg helmintológiai boncolás folyadék tiszta nem lesz. A folyadékot kiszivárogtatjuk, és az üledéket mikroszkóp alatt megvizsgáljuk trematoda jelenlétére.

A flotációs módszereket használják leggyakrabban a nematodózisok és a cestodózisok diagnosztizálására. A leggyakoribb és leggyakrabban használt módszer a Fulleborn módszer. Ehhez vegyen be g ürüléket, tegye egy edénybe vagy üvegbe ml-es kapacitással, óvatosan dörzsölje üveggel vagy fa botokkal telített nátrium-klorid-oldatban.

A hozzáadott oldat teljes mennyiségének körülbelül a széklet mennyiségének szorosának kell lennie. Ezután szűrjük és hagyjuk 30 percig. Távolítsa el a fóliát a leülepedett helminthes hematophages felületéről fémhurok segítségével, és helyezze az üveglapra, fedje le fedőlemezzel és mikroszkóp alatt vizsgálja helmintológiai boncolás. A Shcherbovich-módszerrel nagyobb sűrűségű tojásokat például metastrongilid tojásokat lehet kimutatni, amelyekhez helmintológiai boncolás magnézium-szulfát oldatot használnak.

A székletmintát g helmintológiai boncolás keverjük, amíg egyenletes szuszpenzió képződik. A férgek tünetei gyermekeknél, a gyógyszerek és a népi gyógyszerek hatékony kezelése és megelőzése Szűrjük át egy szűrőn egy centrifugacsőbe, és centrifugáljuk percig.

A felső réteget leürítjük, és a csapadékhoz telített magnézium-szulfát-oldatot adunk, alaposan összekeverjük, és még percig centrifugáljuk. Ezután a felső filmet fémhurokkal távolítják el, üveglapra helyezik, fedőlemezzel lefedik és mikroszkóp alatt megvizsgálják.

Helminthiasis: tünetek gyermekeknél és felnőtteknél - Férgek - Használjon autóban Ágy bolhák és hogyan lehet megszabadulni tőlük otthon. Mi lehet az otthon élő férgek A férgek széles spektruma Hogyan lehet gyorsan kezelni az enterobiosist gyermekeknél Kotelnikov és Khrenov módszere. A székletmintát 3 g egy pohárba helyezzük, majd kis mennyiségű telített ammónium-nitrát-oldattal öntjük, üveg fa botokkal keverjük, és az oldatot 50 ml-re adjuk hozzá.

Szűrjük a szuszpenziót egy másik üvegbe, és hagyjuk helmintológiai boncolás.

Szabó Terézia Az állatszervezettani oktatás az állattan klasszikus morfológiai területén belül az organológiai és histológia ágazatát dolgozza fel funkcionális, összehasonlító és kísérleti módszerrel.

Laposférgek flukes és galandférgek Fertőzés akkor fordul elő, ha a halakat nem megfelelő hőkezelésnek vetik alá. Távolítson el egy hurkot a felületről a felületről, helminthes hematophages helyezze azokat üveglapra és mikroszkópba a mikroszkóp kis nagyítása alatt. Találunk kerekféreg, trichocephalus, esophagostom, strongyloides, metastrongilide, neoascaride, emésztőrendszeri erősek, moniesia és tisaniesia, parascaris, toxocaris stb.

Egy székletmintát 3 helminthes hematophages juhokból, 5 g szarvasmarhából tegyünk egy pohárba, telített nátrium-klorid-oldatot öntünk, óvatosan üvegrudakkal keverjük, és hagyjuk állni percig.

A nagy részecskéket eltávolítják a felületről; a folyadékot fecskendővel leszívjuk vagy óvatosan leeresztettük, kb. Drágám módszer   egyesíti a csapadék- és a flotációs eljárásokat.

helmintológiai boncolás

A széklet összekeverjük vízzel, és helmintológiai boncolás centrifugáljuk. A felülúszót leszívatjuk, és a csapadékhoz adjuk a drágább folyadékot glicerin telített nátrium-klorid-oldat 1: 1 arányú elegyévelalaposan keverjük és újra centrifugáljuk percig. A fóliát üvegtáblán fém hurokkal távolítjuk el, fedőlemezzel lefedjük és megvizsgáljuk. Sokkal több módosított kutatási módszer létezik a helminth tojások kimutatására.

helmintológiai boncolás

Vannak szabványosított módszerek a Fulleborn, Scherbovich stb. Minden vizsgálathoz vegye ugyanazokat az edényeket, védje meg és centrifugálja helminthes hematophages mintákat, használjon azonos átmérőjű hurkokat, és összehasonlítva a tojások helmintológiai boncolás a mikroszkóp látómezőjében vagy egy csepp felületfóliában az állatok feldolgozása előtt és után. A legegyszerűbb és legpontosabb az M. Akbaev által javasolt módszer, amely röntgenfelvételek készítése után fényképészeti filmből készült rácsot használ.

Ezen felül kvantitatív helminthovoscopos vizsgálatokat végeznek. Táblázat módszer. Először 56 ml vizet öntenek egy ml-es kúpba, és a meniszkusz szintjén kívülről megjelölik.

Ezután újabb 4 ml vizet öntenek helminthes hematophages új helminthes hematophages készítenek. Vizet öntünk, és 56 helminthes hematophages 0,1 N nátrium-hidroxid-oldatot öntünk egy mérőlombikba, oly sok ürüléket adunk hozzá, hogy a folyadék szintje eléri a 60 helmintológiai boncolás.

Közvetlenül graduált pipettával történő rázás után 0, ml vagy 0,1 ml keveréket összegyűjtünk, üveglapra visszük és mikroszkóp alatt megvizsgáljuk, megszámolva a helminttojások számát. Az 1 cm3 1 g székletben lévő tojások számát, a megállapított tojások számát megszorozzuk val ha a keverék 0, ml-ét megvizsgáltuk vagy rel ha a keverék 0,1 ml-é.

A helmintholaroscopikus vizsgálatokat helminthes hematophages, mulleriosis és egyéb protostrongilidózisok, valamint különféle állatok erős emésztőrendszeri kérődzők és strongyloidózisának diagnosztizálására használják. Berman és Orlov módszere. Öntsön vizet szobahőmérsékleten, és hagyja órán át. Ez alatt az idő alatt a lárvák kúsznak a mintából a folyadékba, és süllyednek le a csövön a cső aljára.

A kémcsőből a folyadékot leszívatjuk és elszívjuk.

Állatorvosi parazitológiai diagnosztika

Rázás után helminthes hematophages csapadékot üveglapra öntjük, és mikroszkóposan mikroszkópos kis nagyítás mellett. A fonálférgek lárvái mozgékonyak és könnyen észlelhetők. A Berman-módszer egyszerűsített módosítása Shilnikov szerint. A székletmintákat és gézszalvétákba csomagolva egy pohár vízbe helyezzük.

Ezután egy csepp üledéket pipettázunk a mikroszkóp tárgylemezére. Centrifugált ülepítési módszer. Ezután engedjük le a vizet, helmintológiai boncolás az üledéket megrázva egy üveglemezre öntjük és megvizsgáljuk a lárvák jelenlétét. Weid módszerével. A juhokból és kecskékből több székletgömböt helyezünk a tárgylemezre vagy az üveglapra, és vizet adunk hozzá 40 ° C hőmérsékleten.

A különféle módszerekkel felfedezett lárvákat meg kell különböztetni. Vérvizsgálat Kulikov szerint. Három réteg alakul ki: az alsó leülepedett vörösvértestek, a középső leukociták és a fonálférgek lárvái, valamint a felső szérum. Vékony pipettával vegye be a középső réteg tartalmát, cseppenként vigye az üveglapra, fedje le fedőlemezzel és mikroszkóp alatt nézzen.

Szarvasmarha helmintológiai boncolás Steward szerint. A bőr megszabadul a hajától, a helminthes hematophages fertőtlenítik. Húzzuk meg a bőrt csipesszel, és hajlított ollóval vágjuk le a felületi réteget.

Helyezzen egy üveglemezre egy csepp sóoldatot, helminthes hematophages óvatosan ossza meg boncoló tűkkel. A folyadékot mikroszkóp alatt megvizsgáljuk.

A lovak bőrének vizsgálata R. Chebotaryov szerint.

Platyhelminthes jellemzői ppt

A marján, a vállán és más helyeken egy 5 cm2-es bőrfelületet választanak ki, és alkohollal fertőtlenítik. Fogja meg a bőrt giliszta a vegbelben redőben, vágjon be egy mm vastag darabot, amelynek területe cm 2. A szeleteket egy kémcsőbe helyezzük, öntsünk helminthes hematophages fiziológiás sóoldatot, és hagyjuk néhány órán át termosztátban ° C-on vagy szobahőmérsékleten. Ezután a kémcső tartalmát egy óraüvegre öntik és mikroszkóp alatt megvizsgálják az pinworm pápa baba lárvák kimutatása céljából.

Immunbiológiai diagnózis.

A gyakorlatban az allergiás reakciókat diagnosztizálják helmintológiai boncolás hematophages helminthiasis vagy ún. Lárva cestodosis, például echinococcosis, coenurosis, cysticercosis, valamint nematodosis, például trichinosis diagnosztizálására. Ehhez intradermális tesztet kell használni. Antigénként ajánlott a lárvákból származó folyadék hólyagok vagy a trichinella kivonatok és lárvák. Jelenleg sok figyelmet szentelnek a szerológiai reakciók kialakulásának és helmintológiai boncolás, amelyek helminthes hematophages helmint lárvákat alkalmaznak.

Ennek az elvnek az alapján a mikrotrakódási reakciókat nematodózisú élő fonalféreg lárvákra, cercariae-re - trematodózisokkal, onkoszférákkal és scolexekkel - lárva-testodózisokra állítják be.

Helminthes hematophages szerológiai reakciók másik alapelve a szomatikus antigének használatával jár. Adszorbeált antigénekkel végzett hemagglutinációs és flokkulációs agglutinációs reakciókat alkalmaznak.

A szerző e munkájának első kötetében az állatorvoslás hazai történetét tekinti át a kezdetektől a magyar állatorvosi felsőoktatás megindulásáig. A könyvészeti részt tartalmazó második kötettel a magyar állatorvostörténet-tudomány első bibliográfiáját veheti kézbe az olvasó. Mindkét kötetben külön hangsúlyt kap a járványosan pusztító állatbetegségek történelemformáló- egyben a leküzdésük érdekében folytatott küzdelmeink speciális tudománytörténeti- és általános művelődéstörténeti jelentősége.

Adszorbensekként karmint, bentonitot és latex szintetikus gyantát használnak. A diagnosztikai deworming a makrohelmintoszkópia kutatásának egyik módszere.

Feltehetően monieziosis, tizaniasiosis, kérődzők avitellinosis, ló anoplocephalidosis, húsevő tenyidosis, vízimadarak drepanidoteniosis, sertés aszcariasis, csirke ascariasis és más esetekben alkalmazzák, kis állatsorban; mivel a betegség leginkább gyanús, a helmintológiai boncolás anthelmintikumot terápiás vagy alacsony dózisban kell beadni. Az állatokat megfigyelték és ellenőrzik az összes kiválasztott ürülét annak érdekében, hogy felderítsék a helmintákat vagy azok töredékeit, amelyeket azután megvizsgálnak.

És végül más szervek kutatási módszerei. Vizeletvizsgálat: a vesék dioktophimosisával, hólyag kapillariózissal. A vizeletet makroszkopikusan vagy nagyítóval kell megtekinteni a helmintok vagy azok töredékei szempontjából. A vizeletet desztillált vízzel felére hígítják, és percig centrifugálják, a folyadékot leszívatják, az üledéket üveglemezekre felvisszik és megvizsgálják.

A madár légcső tartalmának vizsgálata: benne egyértelműen látható a szintagmus vagy a cyatostomia, amely általában világos vörös. Helminthes hematophages szem kamera vizsgálata. A lószem és a szarvasmarha-sztarariázis intravitalis diagnosztizálását az érintett szem elülső helminthes hematophages makroszkópos vizsgálatával végezzük, ahol szabadon lebegő cm-es sztaráriák láthatók és jól láthatóak még a homályos szaruhártyán keresztül is.

A kaparást csepp glicerinben 1: 1 vízben elkészített üveglapra helyezzük, fedőlemezzel lefedjük és mikroszkóp alatt megvizsgáljuk az oxiurát tojásainak jelenlétét.

A helminthiases mortalitást követő diagnosztizálásának módszerei - kóros helmintológiai boncolás. Az állatok szerveiben és szöveteiben a fejlettségük helminthes hematophages szakaszaiban lévõ helminthias posztumuszos diagnosztizálása. A legfejlettebb helminthológiai boncolási technikát K. Skryabim fejlesztette ki. Különbséget kell tenni a teljes és a hiányos helmint boncolás között.