Gyomor- és nyelőcső-daganatok

Gyomorrák tények

Gyomor- és nyelőcső-daganatok A gyomorrák A gyomorban gyakrabban képződik daganat, mint a nyelőcsőben. Amerikai szakemberek becslése szerint az USA-ban az idén 21 új megbetegedésre és 12 halálesetre számítanak. Előfordulási gyakorisága és a miatta bekövetkező halálozás azonban a legtöbb országban csökkenő tendenciát mutat. Több férfit érint náluk a nőkéhez viszonyított előfordulás 1,a betegség következtében bekövetkező halálozások aránya azonban a két nemnél azonos. A betegség kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő, a gyakoriság maximuma a közötti életkorra esik.

A baj bekövetkezte az étkezési szokásokkal is összefüggést mutat, az Amerikába áttelepedett japánok között a gyomorrák incidenciája például jelentős mértékben csökken, megközelíti az ottani lakosság átlagát.

A gyomortumorok 90 százaléka gyomorrák tények gyomornyálkahártya mirigyhámsejtjeiből induló úgynevezett adeno-karcinóma, a többi legnagyobb részben a nyirokszövet rosszindulatú gyomorrák tények limfómailletve a simaizomrostokból kiinduló ún. A különféle kockázati tényezők között említendő a Helicobacter pylori fertőzés, ami összefüggést mutat a gyomor-limfóma, gyomorrák tények -rák kialakulásával.

A rovat további cikkei

A vészes vérszegénység, a B12 vitamin hiánya miatt kialakuló, az orvosi szóval anémia pernicioza a gyomorrák kockázatát a normál népességben talált rizikóhoz képest szorosra növeli. Az Gyomorrák tények vércsoportba tartozók kockázata némileg ugyancsak fokozott.

gyomorrák tények

A gyomordaganatos betegek leszármazottai között szor gyakoribb a tumor kialakulásának kockázata, mint a lakosság átlagánál tapasztalható. A leggyakoribb kezdeti tünetek általában nem olyan specifikusak, hogy egyszerűen jellemezhetné például az étvágytalanság, a súlyvesztés, hányás, vagy a fájdalom.

Ezek már az előrehaladott betegség tünetei lehetnek. A betegség kiterjedésének pontos felmérésére általában gasztrokópia történik a gyomorba vezetett optikai eszköz segítségével, ami a szövettani mintavételt is lehetővé tesziés báriumnyeletéses röntgen vizsgálatot, komputer tomográfiát, csont izotóp vizsgálatot, illetve az utóbbi időben endoszkópos ultrahang vizsgálatot rendelnek el.

A betegség terjedhet a gyomor közvetlen környezetére pl. Az előrehaladott állapotú betegek tartós túlélési esélye alacsony.

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

A gyógyítás elsődlegesen a sebészeti beavatkozáson alapul. Műtét A sebészeti beavatkozás mértékét a daganat gyomorban történő elhelyezkedése és nagysága szabja meg. Általában a nem teljes gyomoreltávolítást részesítik előnyben, mivel azonos túlélést eredményez, mint amikor az egészet kiveszik, de így a műtéti halálozás kisebb. Rendszerint elégséges, ha a kimetszés széle a tumortól 5 centiméterre van, kivéve, ha a daganat a nyelőcső-gyomor átmenetben, illetve a gyomor felső harmadában van.

Irén története a vastagbélrákkal

Ilyenkor a gyomor teljes felső harmadát kiveszik. A nyirokcsomók eltávolításának módja és mértéke nem egységes.

Épp itt vagy:

Nem operálható esetekben neoadjuváns kemoterápiával lehet megkísérelni elérni a műthetőséget, a műthető esetekben az operáció után kemoterápia és sugárkezelés következik, mivel e kezelések bizonyítottan fokozzák a betegségmentes, illetve teljes túlélést. A sugárkezelés a műtéti területen esetleg visszamaradt daganatsejtek elpusztítását célozza, és így a helyi visszaesést akadályozza.

gyomorrák tények

A kemoterápia elsősorban a lokálisan terjedő azaz a környéki nyirokcsomókban áttétet adó esetekben hatékony, különösen akkor, ha a kivett nyirokcsomók közül több mint hétben volt áttét.

A nem operálható gyomordaganatok esetén kezelés nélkül az átlagos túlélés hozzávetőleg fél év. Kemoterápiával és sugárkezeléssel ez az idő tovább fokozható, esetenként akár jelentősen is megnyújtható, bár a teljes gyógyulás ilyen esetekben is nagyon ritka, ha van egyáltalán.

A kombinált kezelés azonban a betegek nagy részénél képes enyhíteni a tüneteket, és a nem gyógyítható esetekben is javítja az életminőséget.

gyomorrák tények